amerika'dan bir örnek: "sigorta şirketi seçim kampanyalarında yerel yönetimlerin en büyük destekçilerinden biridir. fakat bu desteğin bir şartı vardır. istediklerinin yerel yönetimlerce yapılması. mesela bir bulvara yangın muslukları yerleştirilmesini ve belli bir tazyikte su verilmesi için bastırırlar ya da belli bir sokaktaki binaların kamulaştırılarak yıkılması ve sokakların itfaiye araçları girecek kadar genişletilmesi için yerel yönetimleri zorlarlar. para musluğu sigorta şirketlerinde olduğu için de yerel yönetimler bu talepleri yerine getirmek zorunda kalırlar."
avrupa'dan bir örnek: "sigorta şirketleri, hatalı/kalitesiz üretim ya da sürekli kazaya yol açan ya da kolayca bozlulabilen/kırılabilen parçaları üreten araba firmalarını uyararak, firmenın üretim sürecine doğrudan etkide bulunabilirler. çünkü sigorta şirketlerinin belli bir markanın modelinde fiyat yükseltmesi otomatik olarak o aracın satışını düşüreceği için otomotiv firmaları bu riski göze alamazlar."
== türkiye gerçekleri ==
20'si aktif 30'a yakın sigorta şirketi bulunmaktadır. küçücük pastayı bölüşmek için birbirleri ile 'fiyat' rekabeti yapmaktadırlar.
fiyat rekabeti yapmalarının sebebi ise;
- asistans firmaları aynıdır. "bir iki tane büyük asistans firmasından yararlanırlar ve teminatları da aynıdır."
- mini onarım firmaları aynıdır. "iki tane büyük mini onarım firmasından yararlanırlar ve teminatları da aynıdır."
- aynı bağımsız eksperleri hasarlara atamaktadırlar."genelde aynı sürelerde hasarı sonuçlandırırlar"
- aynı acenteleri kullanmaktadırlar. "
- hasarı neredeyse aynı sürelerde ödemektedirler.
- teminatları neredeyse aynıdır. hatta teminatların şartları da aynıdır.
- pazarlama ekipleri aynı politika ile satış yaparlar: "diğer şirketlerden daha düşük fiyat verip işi alalım"
yukarıda sayılan maddelerin sonucu her sigorta şirketinin neredeyse "aynı" hizmeti verdiği anlamına geliyor. çok ufak farklar hariç hizmet kalitesinde emin olun hiç bir şirket arasında bir fark yok. bu sebeple rekabet edebildikleri tek konu "fiyat" olarak kalıyor.
fiyat rekabeti de kar marjlarının azalmasına, -hatta çoğu zaman zarara- yol açıyor. kar edip güçlü olamayan sektör, otomotiv firmalarının, sağlık kuruluşlarının elinde oyuncak alıp kalıyor. ne yerel yönetimlere, ne otomotiv sektörüne ne de sağlık sektörüne söz geçirebiliyor.